Smażona pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012
Smażona pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Składniki
  • 4 piersi z kurczaka (lub dowolna ilość)
  • 1 kg ziemniaków
  • natka pietruszki
  • olej
  • oliwa z oliwek

Przyprawy:
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • curry
  • oregano
  • zioła prowansalskie

Sos:
  • ok. 100g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • pół cebuli

  • fasolka szparagowa*
Sposób przygotowania
PIECZONE ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Następnie odcedzić. Można pozostawić do ostygnięcia, można także dalej przygotowywać gorące, uważając by się nie poparzyć.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Na blachę z piekarnika wyłożyć folię aluminiową i polać niedużą ilością oliwy z oliwek. Ziemniaki wyłożyć na przygotowaną folę, pędzelkiem rozsmarować na wierzchu ziemniaków oliwę z oliwek i posypać pieprzem, papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Wstawić blachę z ziemniakami do piekarnika.

Piec do czasu aż ziemniaki się ładnie zarumienią, od czasu do czasu odwracając je.

KURCZAK:
Piersi z kurczaka oczyścić, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.

SOS:
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć chwilkę w niewielkiej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, a następnie dusić kilka minut. Na koniec dodać śmietanę, potrzymać na ogniu 2 min. i odstawić.

Przy podawaniu pierś z kurczaka polewamy sosem pieczarkowym i dekorujemy natką.
Notatki
*opcjonalnie
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.25
Komentarze