Sposób przygotowania
PIECZONE ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Następnie odcedzić. Można pozostawić do ostygnięcia, można także dalej przygotowywać gorące, uważając by się nie poparzyć.
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Na blachę z piekarnika wyłożyć folię aluminiową i polać niedużą ilością oliwy z oliwek. Ziemniaki wyłożyć na przygotowaną folę, pędzelkiem rozsmarować na wierzchu ziemniaków oliwę z oliwek i posypać pieprzem, papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Wstawić blachę z ziemniakami do piekarnika.
Piec do czasu aż ziemniaki się ładnie zarumienią, od czasu do czasu odwracając je.
KURCZAK:
Piersi z kurczaka oczyścić, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
SOS:
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć chwilkę w niewielkiej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki, a następnie dusić kilka minut. Na koniec dodać śmietanę, potrzymać na ogniu 2 min. i odstawić.
Przy podawaniu pierś z kurczaka polewamy sosem pieczarkowym i dekorujemy natką.