Składniki
NA SPÓD:
- 120g ciasteczek maślanych*
- 50g masła - roztapiamy
MASA SEROWA (składniki powinny być w temp. pokojowej):
- 500g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być gotowy do serników)
- 250g serka mascarpone
- 2/3 szkl. cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka (ok.400g) masy kajmakowej/krówkowej
NA WIERZCH:
- 3 banany - pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny
- 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kostek czekolady
Sposób przygotowania
Spód:
Biszkopty rozkruszamy (łyżką lub w malakserze) i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy masę biszkoptowo-masłową, wyklepujemy i wyrównujemy łyżką, po czym schładzamy w lodówce przez 30 min.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
Jajka miksujemy, dodajemy cukier i znów miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy ser i serek mascarpone i miksujemy tylko do momentu otrzymania jednolitej masy, bez grudek. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części, przy czym jedna z nich powinna być o 100g lżejsza od drugiej.
Do lżejszej części dodajemy 200g masy kajmakowej (pozostały kajmak odkładamy) i miksujemy.
Na spód z ciasteczek wylewamy masę serowo-krówkową, wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 150oC. Pieczemy ok. 30min.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto (nie wyłączamy piekarnika) i delikatnie nakładamy masę serową. Wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej w 150oC ok. 1h.
Po upieczeniu, drzwiczki piekarnika lekko uchylamy, a ciasto pozostawiamy w środku by ostygło. Gdy sernik już dobrze ostygnie przekładamy go do lodówki i pozostawiamy tam na kilka godzin lub na całą noc.
Wierzch:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Schłodzony sernik przekładamy na paterę. Boki i wierzch smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej, na górze układamy pokrojone w plasterki banany tak, by na siebie zachodziły, a wszystko przykrywamy ubitą śmietaną. Samą górę posypujemy wiórkami czekolady i gotowe.