Rustykalna tarta gruszkowa

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Jest to jedna z najlepszych tart jakie jadłam. Bardzo delikatna, smak gruszek nie jest zbyt intensywny i komponuje się znakomicie z ciastem.
Można dodać nieco mniej cukru, ale mnie, łasuchowi nie wydała się ona przesadnie słodka :)
Rustykalna tarta gruszkowa
Składniki
CIASTO (do formy o średnicy 26cm):

  • 300g mąki
  • 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 115g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
  • 800g gruszek
  • 115gr cukru
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

GLAZURA:
  • 1 łyżka mleka
  • 10g masła (roztopić)
  • cukier puder do posypania
Rustykalna tarta gruszkowa gotowe
Sposób przygotowania
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać masło i pokroić je na na kawałki. Dodać pozostałe składniki. Całość dobrze zagnieść,aż powstanie gładkie ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na ok. 20min.

W tym czasie przygotować nadzienie:
gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Tak przygotowane owoce skroić w plasterki do misy, dodać cukier, cynamon i rum. Delikatnie, choć dobrze zamieszać i pozostawić przynajmniej na 5 min.

Wyjąć z lodówki ostudzone ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na średnicę nieco większą niż nasza forma. Przenieść delikatnie do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Dno i brzegi formy powinny być wylepione ciastem. Środek wyłożyć wcześniej przygotowanymi gruszkami (nie dodawać soku, który puściły owoce). Brzegi ciasta wystające ponad nadzienie zawinąć do środka i położyć na gruszkach. Z wierzchu przesmarować zawinięte do wewnątrz ciasto mlekiem. Pozostałą część ciasta rozwałkować na koło o średnicy formy i ułożyć na wierzchu formy, na gruszkach. Górę ciasta posmarować roztopionym masłem i nakłuć w kilku miejscach widelcem.

Piec w 200oC przez ok. 50min lub do złotego koloru.


Przepis pochodzi z: dulcisinfurno.blogspot.com
Rustykalna tarta gruszkowa
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze