Składniki
CIASTO (do formy o średnicy 26cm):
- 300g mąki
- 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 115g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
- 800g gruszek
- 115gr cukru
- 3 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
GLAZURA:
- 1 łyżka mleka
- 10g masła (roztopić)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać masło i pokroić je na na kawałki. Dodać pozostałe składniki. Całość dobrze zagnieść,aż powstanie gładkie ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na ok. 20min.
W tym czasie przygotować nadzienie:
gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Tak przygotowane owoce skroić w plasterki do misy, dodać cukier, cynamon i rum. Delikatnie, choć dobrze zamieszać i pozostawić przynajmniej na 5 min.
Wyjąć z lodówki ostudzone ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na średnicę nieco większą niż nasza forma. Przenieść delikatnie do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Dno i brzegi formy powinny być wylepione ciastem. Środek wyłożyć wcześniej przygotowanymi gruszkami (nie dodawać soku, który puściły owoce). Brzegi ciasta wystające ponad nadzienie zawinąć do środka i położyć na gruszkach. Z wierzchu przesmarować zawinięte do wewnątrz ciasto mlekiem. Pozostałą część ciasta rozwałkować na koło o średnicy formy i ułożyć na wierzchu formy, na gruszkach. Górę ciasta posmarować roztopionym masłem i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Piec w 200oC przez ok. 50min lub do złotego koloru.
Przepis pochodzi z: dulcisinfurno.blogspot.com