Rosół drobiowy

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 października 2012
Rosół to najbardziej podstawowa zupa, dobra na złe samopoczucie, szczególnie jeśli ktoś jest jej smakoszem :)
Wywar często stanowi bazę do wielu dań, a po dodaniu makaronu stanowi pełny posiłek.
 
Rosół drobiowy
Składniki
  • nieduży kurczak lub podroby
  • duża cebula
  • pęczek włoszczyzny
  • sól
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka lubczyku
  • natka pietruszki
  • makaron typu nitka
Sposób przygotowania
Podroby kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka zalać wodą (tylko tyle, by dobrze przykryła mięso). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. W tym czasie zebrać powstałą na wierzchu pianę.

Po zagotowaniu dodać umyte i pokrojone warzywa, oprócz cebuli (marchewkę zwykle kroję w plasterki, pozostałe warzywa na ćwiartki, a por na pół, w poprzek).

Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na ogniu*, po czym dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 godz.

Podawać z osobno ugotowanym makaronem typu nitki, posypane posiekaną natką pietruszki.
Notatki
* Jeżeli korzystamy z kuchenki gazowej, wówczas cebulę nabijamy na patyczek do szaszłyków i opiekamy ją na płomieniu, jeżeli natomiast z kuchenki elektrycznej, cebulę podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) - dwie połówki podpiekamy z każdej strony, aż się przypieką.

W obu przypadkach należy uważać, by się nie poparzyć.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 102
Ocena: 4.76
Komentarze