Sposób przygotowania
Podroby kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka zalać wodą (tylko tyle, by dobrze przykryła mięso). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. W tym czasie zebrać powstałą na wierzchu pianę.
Po zagotowaniu dodać umyte i pokrojone warzywa, oprócz cebuli (marchewkę zwykle kroję w plasterki, pozostałe warzywa na ćwiartki, a por na pół, w poprzek).
Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na ogniu*, po czym dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 godz.
Podawać z osobno ugotowanym makaronem typu nitki, posypane posiekaną natką pietruszki.
Notatki
* Jeżeli korzystamy z kuchenki gazowej, wówczas cebulę nabijamy na patyczek do szaszłyków i opiekamy ją na płomieniu, jeżeli natomiast z kuchenki elektrycznej, cebulę podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) - dwie połówki podpiekamy z każdej strony, aż się przypieką.
W obu przypadkach należy uważać, by się nie poparzyć.