Sposób przygotowania
Dużą blachę z piekarnika (która zwykle jest dołączona jako wypossażenie) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Masę przestajemy ubijać, dodajemy przesiane mąki wraz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelewamy na przygotowaną wcześniej blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, delikatnie przekładamy na wilgotną ściereczkę (spodem do góry) i z wierchu także przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie:
Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół lub na ćwiartki. Ponownie mieszamy.
Z ciasta zdejmujemy ściereczkę i papier do pieczenia. Smarujemy nadzieniem tak, by brzeg, który po zwinięciu rolady zostanie na wierchu (przeciwny do tego, który będzie w środku rolady) miał 2 cm ciasta bez nadzienia.
Zawijamy roladę.
Można posypać cukrem pudrem lub udekorować grzbiet rolady bitą śmietaną i owocami.
Źródło przepisu: Internet.