Rogaliki z makiem

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Rogaliki wyszły ku mojemu zdziwieniu kruche. Spodziewałam się , że ciasto będzie bardziej miękkie, a u niespodzianka. Były bardzo smaczne. Masę z powodzeniem można zastąpić gotową masą makową.
Rogaliki z makiem
Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g maku
  • 400 ml mleka
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g posiekanych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pokrojonej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 70 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat migdałowy i pomarańczowy
Sposób przygotowania

CIASTO:


Drożdże zasypać cukrem, rozetrzeć, zmieszać z mlekiem i trzema łyżkami mąki i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.

Do osobnej misy wsypać pozostałą część mąki, sól, wbić jajko i dodać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać do połączenia wszystkich składników (mikserem ok.7min, ręcznie przez ok. kwadrans). Na koniec cały czas zagniatając dodawać małymi porcjami masło.
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste owinąć je w folię i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce (nie musi podwoić objętości).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy ok. 25cm i podzielić ( tak jak pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 2 łyżeczki masy makowej i zwijać podstawą trójkąta do środka. Każdy ze zwiniętych rogalików lekko wygiąć w łuk i ułożyć na natłuszczonej blasze wyłożonej pergaminem.
Posmarować z wierzchu jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Piec 15-20 min. w 180oC na złoty kolor.

MASA MAKOWA:


Zagotować mleko, dodać opłukany mak i dalej gotować na małym ogniu przez godzinę często mieszając.
Po tym czasie mak odsączyć na gazie lub bardzo drobnym sicie, wymieszać z bakaliami i trzykrotnie zmielić.

Masło stopić w średnim garnku, dodać miód i masę makową i podgrzewać 30 min. bardzo często mieszając. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę.
W innej dużej misie żółtka zmiksować z cukrem na jednolity krem.

Do masy z żółtek dodawać porcjami masę makową cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodawać pianę z białek nie przerywając miksowania.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą tak przygotowaną masę można użyć jako nadzienie.

 


Przepis pochodzi z: twojemoje.blogspot.com

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze