

CIASTO:
Drożdże zasypać cukrem, rozetrzeć, zmieszać z mlekiem i trzema łyżkami mąki i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Do osobnej misy wsypać pozostałą część mąki, sól, wbić jajko i dodać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać do połączenia wszystkich składników (mikserem ok.7min, ręcznie przez ok. kwadrans). Na koniec cały czas zagniatając dodawać małymi porcjami masło.
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste owinąć je w folię i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce (nie musi podwoić objętości).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy ok. 25cm i podzielić ( tak jak pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 2 łyżeczki masy makowej i zwijać podstawą trójkąta do środka. Każdy ze zwiniętych rogalików lekko wygiąć w łuk i ułożyć na natłuszczonej blasze wyłożonej pergaminem.
Posmarować z wierzchu jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Piec 15-20 min. w 180oC na złoty kolor.
MASA MAKOWA:
Zagotować mleko, dodać opłukany mak i dalej gotować na małym ogniu przez godzinę często mieszając.
Po tym czasie mak odsączyć na gazie lub bardzo drobnym sicie, wymieszać z bakaliami i trzykrotnie zmielić.
Masło stopić w średnim garnku, dodać miód i masę makową i podgrzewać 30 min. bardzo często mieszając. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę.
W innej dużej misie żółtka zmiksować z cukrem na jednolity krem.
Do masy z żółtek dodawać porcjami masę makową cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodawać pianę z białek nie przerywając miksowania.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą tak przygotowaną masę można użyć jako nadzienie.
Przepis pochodzi z: twojemoje.blogspot.com
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki