Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Mąkę, kakao i sodę mieszamy razem, odstawiamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.
W osobnej misce ubijamy masło wraz z cukrem na puszystą masę. Cały szas mieszając dodajemy kolejno jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mleko. Następnie dodajemy składniki suche (kakao, mąkę i sodę). Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik i ponownie mieszamy (dodałam pół pyżeczki żelowego barwnika).
Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i peczemy 18-20 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy na 10 min do ostygnięcia, po czym wykładamy je na kratkę do studzenia i pozostawiamy, aż ostygną całkowicie.
Masa:
Masło ubijamy ok. 5 min. mikserem na puszystą masę. Dodajemy pół szkl. cukru pudru, miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy. Dodajemy serek i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pozostałą część cukru i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i bez grudek.
Dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego lub worka ze strunowym zamknięciem i obciętym rogiem.
Można posypać dekoracjami cukierniczymi.
Źródło przepisu: www.beyondthebutter.com