Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy 12 foremek na muffiny.
Przesiewamy: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
Masło i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Ubijamy. Dodajemy barwnik i znów mieszamy.
Do masy dodajemy na przemian mąkę i maślankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Na koniec do kubeczka nalewamy ocet i dosypujemy sodę, chwilkę czekamy aż się spieni, po czym dodajemy do masy.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. (aż do suchego patyczka).
Po upieczeniu muffiny przekładamy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim zimne muffiny (użyłam tylko podobnej do Wilton M1). Można dodatkowo udekorować posypką.
Źródło przepisu: bakeholic.blogspot.com