Racuchy pyszne i szybkie

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 09 grudnia 2018
Robiłam wiele racuchów, ale ten przepis wykorzystuję najczęściej. Jest łatwy w przygotowaniu, nie zawiera drożdży, jak wiele przepisów na racuchy, więc nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie ciasta. 
Placuszki są pysznie jabłkowe, cudownie pachną cynamonem i nie są zbyt słodkie. A jeśli ktoś lubi słodkości nieco bardziej, można obficie posypać cukrem pudrem ;)
 
Racuchy pyszne i szybkie
Składniki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka
Racuchy pyszne i szybkie gotowe
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy cynamonem. Mieszamy.

Pozostałe składniki mieszamy ze sobą żółtka, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier waniliowy). Dodajemy pianę z białek i przetarte jabłka i ponownie mieszamy łyżką.

Placki smażymy na niewielkiej ilości nagrzanego tłuszczu na złoty kolor z obu stron.


Źródło przepisu: cztery-strony-smaku.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze