Puszyste bułeczki cynamonowe

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 16 czerwca 2014

Piekłam już kiedyś bułeczki cynamonowe, ale te są inne. Tym razem buły wyszły bardziej puszyste, mięciutkie i o dziwo jednym ze składników są ziemniaki. Niestety przepis wymaga posiadania termometru cukierniczego, który umożliwi nam zmierzenie temperatury podgrzewanej mieszanki. Można obejść się bez niego, nie gwarantuję jednak, że taki wypiek "na oko" nam się uda.
Zdarzyło mi się jednak piec ciasto drożdżowe bez wagi, odmierzając składniki "na oko" i wałkując ciasto słoikiem, więc czasem warto próbować :)
 
Puszyste bułeczki cynamonowe
Składniki
  • 660 g - 740 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (ok. 8 g)
  • 250 ml mleka
  • 1 niecała szklanka ugotowanych w nieosolonej wodzie i zgniecionych ziemniaków
  • 76 g masła (kroimy w kostkę)
  • 72 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 85 g brązowego cukru (użyłam jasnego)
  • 1 łyżka startego cynamonu
  • 57 g masła
  • lukier (4 łyżki cukru pudru + pół łyżeczki soku z cytryny + łyżeczka lub odrobinę więcej gorącej wody, wszystko razem zamieszać)
Puszyste bułeczki cynamonowe gotowe
Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy 230 g mąki razem z drożdżami. Odstawiamy.

W niedużym garnku umieszczamy mleko, ugotowane (i zgniecione/potłuczone) ziemniaki, 76 g masła, cukier i sól. Wszystko podgrzewamy do temp. 49oC - 55oC (nie większej), mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy jajka. Całość miksujemy mikserem na małych obrotach ok. 30 sekund, zbieramy łyżką masę ze ścianek naczynia, a następnie miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.

Dodajemy przesianą mąkę w ilości takiej, by ciasto było sprężyste - nie może się zbyt kleić, nie powinno też być zbyt zbite, twarde.

Ciasto umieszczamy na blacie posypanym mąką i zagniatamy przez ok. 5 min. Następnie formujemy kulkę, spryskujemy olejem (wystarczy wysmarować naszą kulkę z zewnątrz olejem) i umieszczamy w naczyniu, przykrywamy.

Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 min - 1h.

Po tym czasie w ciasto wbijamy pięść (aby lekko odpowietrzyć ciasto) i pozostawiamy jeszcze na 10 min. do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm. - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

W małym naczyniu mieszamy brązowy cukier wraz z cynamonem. Odstawiamy na bok.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 46 x 30 cm.

Rozsmarowujemy 57 g masła na wierzchu ciasta. Posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem pozostawiając ok. 2 cm od dłuższego brzegu nie posypane.

Całość zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego posypanego brzegu (zawijamy w stronę przeciwległego nieposypanego brzegu). Końcówkę zwiniętego ciasta zaciskamy by rolada się nie rozwinęła.

Roladę dzielimy na 12 równych części (można pokroić nożem, lub przeciąć nicią - owijając nić wokół rolady i zaciskając aż do przecięcia kawałka).

Każdy kawałek odkładamy na przygotowaną wcześniej formę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 190oC

Pieczemy 25 - 30 min. Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, po czym wyjmujemy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Można polukrować przed podaniem.



Przepis zaczerpnięty z: magazynu "Cook's Secrets" z kwietnia 2014 (tytuł przepisu: "Potato cinnamon rolls") 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 6
Ocena: 4.17
Komentarze