Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy 230 g mąki razem z drożdżami. Odstawiamy.
W niedużym garnku umieszczamy mleko, ugotowane (i zgniecione/potłuczone) ziemniaki, 76 g masła, cukier i sól. Wszystko podgrzewamy do temp. 49oC - 55oC (nie większej), mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy jajka. Całość miksujemy mikserem na małych obrotach ok. 30 sekund, zbieramy łyżką masę ze ścianek naczynia, a następnie miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Dodajemy przesianą mąkę w ilości takiej, by ciasto było sprężyste - nie może się zbyt kleić, nie powinno też być zbyt zbite, twarde.
Ciasto umieszczamy na blacie posypanym mąką i zagniatamy przez ok. 5 min. Następnie formujemy kulkę, spryskujemy olejem (wystarczy wysmarować naszą kulkę z zewnątrz olejem) i umieszczamy w naczyniu, przykrywamy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 min - 1h.
Po tym czasie w ciasto wbijamy pięść (aby lekko odpowietrzyć ciasto) i pozostawiamy jeszcze na 10 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm. - smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
W małym naczyniu mieszamy brązowy cukier wraz z cynamonem. Odstawiamy na bok.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 46 x 30 cm.
Rozsmarowujemy 57 g masła na wierzchu ciasta. Posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem pozostawiając ok. 2 cm od dłuższego brzegu nie posypane.
Całość zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego posypanego brzegu (zawijamy w stronę przeciwległego nieposypanego brzegu). Końcówkę zwiniętego ciasta zaciskamy by rolada się nie rozwinęła.
Roladę dzielimy na 12 równych części (można pokroić nożem, lub przeciąć nicią - owijając nić wokół rolady i zaciskając aż do przecięcia kawałka).
Każdy kawałek odkładamy na przygotowaną wcześniej formę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 190oC
Pieczemy 25 - 30 min. Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia w formie, po czym wyjmujemy na kratkę do studzenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Można polukrować przed podaniem.
Przepis zaczerpnięty z: magazynu "Cook's Secrets" z kwietnia 2014 (tytuł przepisu: "Potato cinnamon rolls")