Placki ziemniaczane

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Placki ziemniaczane to chyba klasyk polskiej kuchni. Na słodko, na kwaśno , z sosem lub solo. Na upalne dni z maślanką, lub chłodne popołudnia z gęstym sosem.
Po prostu mniam :)
Składniki
  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • sól
Placki ziemniaczane
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub w malakserze. Z cebulą postąpić tak samo. Ziemniaki i cebulę umieścić w jednej misce, dodać jajka, obie mąki i sól wg upodobań.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Nakładać chochelką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Można podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

Na bazie tego przepisu można przygotować placki po węgiersku.


Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 4.33
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE