Składniki
CIASTO (na 4 pizze średnicy ok. 28cm):
- 600g mąki
- 35g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 10 łyżek oleju
- 275ml ciepłej wody
DODATKI:
- 300g pomidorów z puszki
- 200g pieczarek
- 250g szynki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
- ser gouda
Sposób przygotowania
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać 5 łyżek ciepłej wody i zasypać czterema łyżkami mąki. Odstawić na 15min.
Dodać resztę mąki, sól, olej i pozostałą wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Przykryć suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto, podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować na cienki, okrągły placek.
Każdy z placków smarujemy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Na to układamy odcedzone i rozgniecione pomidory z puszki, które należy lekko posypać solą i pieprzem. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, starty ser i doprawiamy oregano.
Całość pieczemy ok. 25 min.
Pomysł na przepis pochodzi z: "Sól i pieprz" (kwiecień 4/2011, str. 23 i 25)