Pierogi z kapustą i grzybami
Kategoria: Coś na ząb,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Kapustę namoczyć i przepłukać aby nie była zbyt kwaśna (można także zagotować, wykać całą wodę i gotować w świeżej).
Pokroić zalać niedużą ilością wody i doprawić pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Dodać umyte i drobno pokrojone grzyby, podsmażoną na maśle cebulkę i gotować ok. 1,5h w razie potrzeby podlewając wodą.
Odstawić do ostygnięcia, odcedzić i dobrze odcisnąć z wody.
Mąkę zmieszać z solą, olejem i wodą wyrabiając jednolite ciasto. Podzielić je na pół - zapobiegnie to wysychaniu nadmiernej ilości ciasta. Jedną część owinąć w folię lub przykryć miską i odstawić na później, drugą część rozwałkować cienko, obficie posypując mąką, by się nie przyklejało.
Wykrawać koła szklanką lub maszynką do sklejania pierogów. Do środka każdego koła nakładać 1 łyżeczkę nadzienia, koło złożyć na pół i skleić brzegi. Gotowe pierogi odkładamy na czystą ściereczkę (można ją troszkę oprószyć mąką) i przykrywamy drugą ściereczką. Gdy skończy nam się jedna część ciasta, pierogi przygotowujemy z tej odłożonej.
Uklejone pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 7min. na małym ogniu, raz po raz mieszając. Po ugotowaniu odkładamy na durszlak i polewamy letnią wodą.
Jeżeli zamierzamy je zamrozić dobrze jest je po schłodzeniu polać olejem i przemieszać, by wszystkie były natłuszczone. Przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
Notatki
Ciasto na pierogi zachwalałam już nie raz chociażby w przepisie na uszka - jeśli dobrze pamiętam. Nie klei się i jest łatwe w przygotowaniu. W wersji oszczędnej można zamiast grzybów suszonych dodać pieczarki wówczas pomijamy etap moczenia, a jedynie obrane i pokrojone podsmażamy razem z cebulką i wrzucamy do gotującej się kapusty. Reszta przepisu jest bez zmian.
Smacznego!