CIASTECZKA:
LUKIER:
CIASTECZKA:
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Mąkę, masło, imbir i sodę mieszamy razem, aż do uzyskania sypkiej mieszaniny. Dodajemy cukier, syrop, jajko i zagniatamy jednolite ciasto. (Na początku ciasto będzie bardzo sypkie, z czasem będzie się robiło bardziej zwarte i jednolite wystarczy je odpowiednio długo zagniatać.)
Następnie wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy kształty ludzików lub inne.
Ciasteczka umieszczamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. (można sprawdzić już po ośmiu minutach).
Studzimy na kratce. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem królewskim.
LUKIER:
Mikserem ręcznym ubijamy na sztywno białka wraz z sokiem z cytryny lub ekstraktem z wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder i na małych obrotach ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Zwiększamy obroty miksera na wysokie i ubijamy jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Na koniec można dodać barwik i dokładnie wymieszać.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i można zacząć dekorowanie (lukier na ciasteczkach zastyga po ok.15min.).
Przepis na ciasteczka pochodzi z:
mydish.co.uk (dodany: 20 grudnia 2011 tytuł: Gingerbread Men)
Przepis na lukier pochodzi z:
(nieznacznie zmieniony): foodnetwork.com (Gingerbread Cookies with Royal Icing Recipe)
*w oryginale było napisane 3 szklanki cukru pudru, przesiane
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki