Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 10 grudnia 2012

Cudownie świąteczne, uśmiechnięte, tradycyjne ludziki. Mają piękny, korzenny aromat i wszystkie cechy większości pierniczków, czyli następnego dnia po upieczeniu są ... twarde :)
Na szczęście bardziej do pochrupania niż połamania zębów. Polecam je jednak jeść w dniu pieczenia lub po kilku dniach, bowiem kiedy poleżą przez parę dni stają się miekkie.
 
Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men
Składniki

CIASTECZKA:

 

  • 350g mąki pszennej
  • 175g jasnego, brązowego cukru
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki golden syrup
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

LUKIER:

 

  • 2 białka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru*
  • barwniki spożywcze
  • barwnik spożywczy – opcjonalnie (najlepszy jest w żelu lub proszku)
Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men gotowe
Sposób przygotowania

CIASTECZKA:

 

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

 

Mąkę, masło, imbir i sodę mieszamy razem, aż do uzyskania sypkiej mieszaniny. Dodajemy cukier, syrop, jajko i zagniatamy jednolite ciasto. (Na początku ciasto będzie bardzo sypkie, z czasem będzie się robiło bardziej zwarte i jednolite wystarczy je odpowiednio długo zagniatać.)

 

Następnie wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy kształty ludzików lub inne.

 

Ciasteczka umieszczamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. (można sprawdzić już po ośmiu minutach).

 

Studzimy na kratce. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem królewskim.

 

LUKIER:

 

Mikserem ręcznym ubijamy na sztywno białka wraz z sokiem z cytryny lub ekstraktem z wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder i na małych obrotach ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Zwiększamy obroty miksera na wysokie i ubijamy jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Na koniec można dodać barwik i dokładnie wymieszać.

 

Przekładamy do rękawa cukierniczego i można zacząć dekorowanie (lukier na ciasteczkach zastyga po ok.15min.).

 

 

Przepis na ciasteczka pochodzi z:

mydish.co.uk (dodany: 20 grudnia 2011 tytuł: Gingerbread Men)

Przepis na lukier pochodzi z:

(nieznacznie zmieniony): foodnetwork.com (Gingerbread Cookies with Royal Icing Recipe)

Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men
Notatki

*w oryginale było napisane 3 szklanki cukru pudru, przesiane

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 29-01-2014
Ewo, masło powinno być nierozpuszczone, w temp. pokojowej (najlepiej wyjąć je dzień wcześniej z lodówki). Pozdrawiam
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 29-01-2014
Witam Proszę o informację czy masło(margaryna) ma być rozpuszczona czy nie?