Piernik mojej babci

Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 grudnia 2013

Piernik to jedno z najbardziej aromatycznych ciast. Zawsze gdy go piekę w domu unosi się cudowny zapach przypraw korzennych. Może być oblany czekoladą, lub w wersji podstawowej, z orzechami, migdałami, lub innymi bakaliami. Zacne ciasto i jakże pyszne.
Piernik mojej babci
Składniki
Przepis na dwie formy keksówki:

  • 4 jajka (o temp. pokojowej)
  • 220g cukru
  • 100 g margaryny (o temp. pokojowej)
  • 350g miodu naturalnego (może być sztuczny)
  • 250 ml mleka (o temp. pokojowej)
  • 580g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej

 

Dodatkowo, jeśli ktoś lubi (w ilości wg upodobania):

  • posiekane migdały bez skórki
  • posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Przygotowujemy dwie blachy o wymiarach 13x23 (lub 10x30 lub zwykłe keksówki). Natłuszczamy i obsypujemy cienką warstwą mąki.

Mąkę, sodę i przyprawę korzenną mieszamy razem i przesypujemy przez sitko do miski. Odstawiamy.

Margarynę i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, a po dodaniu każdego masę dobrze miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy pomału miód i mleko. Na koniec dosypujemy zmieszane uprzednio mąkę, sodę i przyprawę. Gdy masa jest dobrze wymieszana można teraz dodać migdały i orzechy i krótko zmiksować całość na najniższych obrotach miksera.

Masę przelewamy do dwóch form. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka (jeżeli po upływie godziny z zewnątrz piernik wydaje się być ładnie wypieczony, ale w środku nadal jest surowy, wówczas wyjmujemy jedną formę z piekarnika, szybko owijamy w folię aluminiową i wkładamy z powrotem do piekarnika. Podobnie postępujemy z drugą blachą ciasta, a następnie dopiekamy je jeszcze przez ok. 30 min.).

Po upieczeniu pozostawiamy na 10 min. do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyjmujemy ciasto z blach i przekładamy na kratkę do studzenia.

Gdy piernik ostygnie całkowicie można go polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 3.88
Komentarze