Składniki
Przepis na dwie formy keksówki:
- 4 jajka (o temp. pokojowej)
- 220g cukru
- 100 g margaryny (o temp. pokojowej)
- 350g miodu naturalnego (może być sztuczny)
- 250 ml mleka (o temp. pokojowej)
- 580g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
Dodatkowo, jeśli ktoś lubi (w ilości wg upodobania):
- posiekane migdały bez skórki
- posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Przygotowujemy dwie blachy o wymiarach 13x23 (lub 10x30 lub zwykłe keksówki). Natłuszczamy i obsypujemy cienką warstwą mąki.
Mąkę, sodę i przyprawę korzenną mieszamy razem i przesypujemy przez sitko do miski. Odstawiamy.
Margarynę i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, a po dodaniu każdego masę dobrze miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy pomału miód i mleko. Na koniec dosypujemy zmieszane uprzednio mąkę, sodę i przyprawę. Gdy masa jest dobrze wymieszana można teraz dodać migdały i orzechy i krótko zmiksować całość na najniższych obrotach miksera.
Masę przelewamy do dwóch form. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka (jeżeli po upływie godziny z zewnątrz piernik wydaje się być ładnie wypieczony, ale w środku nadal jest surowy, wówczas wyjmujemy jedną formę z piekarnika, szybko owijamy w folię aluminiową i wkładamy z powrotem do piekarnika. Podobnie postępujemy z drugą blachą ciasta, a następnie dopiekamy je jeszcze przez ok. 30 min.).
Po upieczeniu pozostawiamy na 10 min. do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyjmujemy ciasto z blach i przekładamy na kratkę do studzenia.
Gdy piernik ostygnie całkowicie można go polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.