Pieczone udka z kurczaka

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Kurczak, mimo, że pieczony bez przykrycia nie jest suchy, a apetycznie wilgotny. Jest bardzo aromatyczny, a jak mamy dobry piekarnik, to i skórka wyjdzie bardziej chrupiąca.
Swego czasu męczyłam się ze swoim gazowym piekarnikiem, ale stwierdziłam, że przepis jest wart, by go powtórzyć i co jakiś czas do niego wracam.

Teraz gdy po przeprowadzce mam już porządny piekarnik stwierdzam, że udka nie tylko są lepiej wypieczone, ale i skórka przyjemnie chrupiąca, a środek nadal nie jest suchy.
Pieczone udka z kurczaka
Składniki
  • udka/podudzia z kurczaka

Przyprawy:
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • imbir
  • czosnek
  • oregano
  • papryka ostra
  • natka pietruszki (posiekana)
  • tymianek
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • olej
Pieczone udka z kurczaka gotowe
Sposób przygotowania
Podudzia opłukujemy pod wodą. delikatnie naciągamy skórkę by przykryła całe mięso i wcieramy przyprawy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 1 godz.

Po tym czasie wyjmujemy, układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, którego dno lekko polewamy olejem (nie za dużo).

Całość posypujemy posiekaną cebulką i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Pieczemy w 180-200oC przez 2,5h* (ja piekę bez przykrycia).

Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy wodą i obracamy mięso na drugą stronę by nie przywarło i było upieczone z obu stron.


Przepis pochodzi z: moja własna kombinacja, całkiem zresztą udana, jak sądzę ;)
Pieczone udka z kurczaka
Notatki
*Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i indywidualnych upodobań. Ja mam bardzo słaby piekarnik gazowy, więc by mięso się ładnie przyrumieniło, trochę muszę poczekać, ale sądzę, że przy innych piekarnikach może się to skrócić. Należy obserwować stopień zarumienienia mięsa i to jest chyba najlepsza recepta.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 15
Ocena: 3.53
Komentarze
Komentarz
Aaa recipe[napisał(a)]
dnia 02-01-2024
Czas pieczenia pokazuje nam, że to przepis osoby nie mającej żadnego pojęcia o gotowaniu
Komentarz
edyta recipe[napisał(a)]
dnia 22-10-2020
A ja juz mialam napisac komentarz o tym ale moj synek 3latek wsadzil zmiotke do piekarnika i piekla sie razem z udkami ;DDD
Komentarz
anna recipe[napisał(a)]
dnia 20-04-2020
Wszystko fajnie,ale po co to ziele angielskie i liść laurowy?Do tego dania nie dodawałabym tych przypraw.Ale to kwestia smaku...
Komentarz
Kosa recipe[napisał(a)]
dnia 24-11-2019
2,5 godziny to się udziec z dzika piecze
Komentarz
Ola recipe[napisał(a)]
dnia 09-03-2023
To samo myslalam lol. Te udka to chyna beda jak skwarki po 2,5 gods
Komentarz
marek recipe[napisał(a)]
dnia 19-09-2019
Ludzie zadajecie takie pytania jakbyście pierwszy raz ujrzeli udka i piekarnik.
Komentarz
Franek recipe[napisał(a)]
dnia 13-09-2015
Ula, to zależy jak bardzo lubisz "aromat" sików".
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 29-05-2015
Owszem, 2,5 godziny (i zęby mam w świetnym stanie :) ). A tak serio, nie każdy piekarnik ma termoobieg. Druga sprawa, że pieczenie z włączonym termoobiegiem wysusza potrawę, a moje udka są w środku dobrze upieczone, ale nadal soczyste, tylko z wierzchu bardziej chrupiące. Poza tym to się nie czepiam, bo każdy ma swoje gusta i guściki - jak Ci pasuje 45 minut, to dla mnie może być 45 min. Byle po zjedzeniu z satysfakcją powiedzieć "ależ mi to smakowało!". Pozdrawiam ciepło.
Komentarz
Antonina recipe[napisał(a)]
dnia 24-05-2015
2,5 godziny ????? Chyba nie masz zębów. Pyszne marynowane udka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180' 55 do 65 minut. Smacznego.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 18-05-2014
Kasiu, szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że wówczas skórka nie będzie już tak spieczona i lekko chrupiąc. Jeśli się zdecydujesz je upiec w rękawie, daj znać jak wyszły - jestem bardzo ciekawa efektów :) Pozdrawiam.
Komentarz
Kasia recipe[napisał(a)]
dnia 18-05-2014
Mozna te udka zrobic w rekawie? :)
Komentarz
kamil recipe[napisał(a)]
dnia 04-01-2014
nie
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 22-12-2013
Witaj Wiktorze. Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale może jeszcze wskazówki okażą się pomocne. Do brytfanki nalewamy oleju tyle, by lekko przykrył dno. Wodę dolewamy dopiero podczas pieczenia udek, i tylko wówczas, gdy np. podczas obracania ich na drugą stronę zauważysz, że zaczynają przywierać. Dolewamy wówczas tylko tyle, by było jej ok. 0,5 cm od dna lub nawet mniej. Co do piekarnika: można włączyć grzanie z góry i termoobieg, lub grzanie z góry i dołu, lub samej góry. W trzech przypadkach powinny wyjść ok.Pozdrawiam
Komentarz
Wiktor recipe[napisał(a)]
dnia 22-12-2013
Witam wlasnie zamarynowalem mieso. Szykuje sie do pieczenia i tak mam kilka pytan... Na samym poczatku ile ma byc tej wody(Tak zeby przykrylo udka) ? Ile oleju? 180-200 stopni dobra spoko ale jaka funkcje ustawic na piekarniku: termoobieg,termoobieg z dolnym z gornym podgrzewaniem, zwykla funkcja z dolnym podgrzewaniem czy z obu stron?? Pomoze ktos:)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 09-12-2013
Kasiu, udka pieczemy w brytfance bez folii aluminiowej.
Komentarz
kasia recipe[napisał(a)]
dnia 09-12-2013
czy to mieso to pieczemy w tej folii?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 27-07-2013
Dominiko, nie, ponieważ jak wkładam udka do piekarnika, to po jakimś czasie podlewam je troszkę wodą. Zanim to zrobię, cebulka lekko się rumieni, ale nie przypala. Poza tym cebula w piekarniku nie smaży się tak, jak na patelni, więc i ta zarumieniona z czasem zaczyna bardziej wysychać niż się przypalać, chyba, że zamiast leżeć na kurczaku powpada mi gdzieś obok na brytfankę. Ale przyznam, że nie zdarzyło mi się jeszcze przypalić samej cebuli podczas pieczenia udek, choć nie specjalnie często zaglądam do kurczaka jak się piecze. (Za to przypaliłam kiedyś całość, ale ciii ;) )
Komentarz
Dominika recipe[napisał(a)]
dnia 27-07-2013
a cebulka sie nie przypieka za mocno? Pozdrawiam
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 15-07-2013
Ale co "nie tak grubo" ?
Komentarz
jagna recipe[napisał(a)]
dnia 15-07-2013
Nie tak grubo
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 06-03-2013
billi, myślę, że to przede wszystkim zależy od piekarnika. Ja obecnie mam piekarnik elektryczny i piekę w nim 2,5h - wychodzą dokładnie takie jak na zdjęciu. Trzeba jednak pamiętać, by je kilka razy podczas pieczenia odwrócić na drugą stronę, a w razie potrzeby troszkę podlać wodą, wówczas są soczyste w środku i apetycznie spieczone na zewnątrz. Zawsze można wyjąć wcześniej, jeśli stwierdzisz, że już są wystarczająco zarumienione. Pozdrawiam :)
Komentarz
billi recipe[napisał(a)]
dnia 02-03-2013
2,5 godziny to chyba węgiel będzie;)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 31-01-2013
Ula, dzięki za komentarz! Już poprawiłam :D
Komentarz
Ula recipe[napisał(a)]
dnia 30-01-2013
A mocno trzeba tą natkę posikać? :)