Sposób przygotowania
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o średnicy ok.23 cm.
Piekarnik nagrzać do 130oC.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać małymi porcjami cukier (najlepiej po jednej łyżce) i dalej ubijać. Gdy cały cukier jest ubity wraz z białkami, dodać mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy i ocet (po dodaniu każdego składnika masę należy dokładnie zmiksować).
Masę wyłożyć na przygotowanym papierze do pieczenia. Uformować łopatką/łyżką koło o średnicy uprzednio narysowanej, a w środku koła zrobić nieduże zgłębienie (dołek) – będzie to miejsce na bitą śmietanę i owoce.
Piec ok. 50 min** Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, a bezę pozostawić w środku do ostygnięcia.
Gdy beza wystygnie, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (należy uważać, by śmietana się nie ścięła). Wyłożyć ją na środek bezy i rozsmarować po całym wgłębieniu. Wierzch udekorować owocami.
Przepis pochodzi z: ultimatefoodies.com (tytuł przepisu: Pavlova; zamieszczony przez: Lindsay)
Notatki
*wykorzystałam maliny i borówki amerykańskie
**piekłam nieco dłużej, gdyż po tym czasie wierzch był twardy, natomiast w środku była jeszcze zupełnie mokra i niewyrośnięta masa.
Uwaga: bitą śmietanę i owoce najlepiej jest wyłożyć tuż przed podaniem