Pasztet wieprzowy

Kategoria: Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie
Dodano: 06 lutego 2018
Bardzo długo szukałam przepisu na pasztet, który by mi odpowiadał, aż znalazłam ten. Pasztet mnie absolutnie oczarował swoim smakiem. Jest lekko kruchy, ale nie za suchy, delikatny, absolutnie pyszny. W moim domu był hitem wśród świątecznych potraw i z całą pewnością będę do tego przepisu wracała.
Pasztet wieprzowy
Składniki
  • 1 kg wieprzowiny (szynka, łopatka lub kto co woli)*
  • 300 g surowego boczku
  • 200 g wątróbek indyczych
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • seler - 0,5 średniego korzenia
  • por - nieduży kawałek
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • pieprz czarny - kilka ziarenek
  •  4 jajka
  • 4 cebule
  • 2 czerstwe bułki (namaczamy w mleku)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mleko - do namoczenia bułek
  • masło klarowne do podsmażenia wątróbki i cebuli
Pasztet wieprzowy gotowe
Sposób przygotowania
Wieprzowinę oczyszczamy, zalewamy wodą (tylko d przykrycia) i powoli doprowadzamy do wrzenia. Po 10 min. dodajemy obrane i umyte warzywa, a także przyprawy. Gotujemy 30 min. Następnie dodajemy boczek i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 min.

​Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie podsmażamy krótko na maśle oczyszczone wątróbki i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

​Przez maszynkę do mielenia mięsa (o najmniejszych oczkach) przepuszczamy mięso, cebulę, odciśnięte bułki, marchewki, pietruszkę i ćwiartkę selera. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i wszystko dobrze mieszamy. 

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy mięsnej. Całość delikatnie, ale dobrze mieszamy.

​Masę przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem.

​Pieczemy przez ok. 1,5 godz. w 160oC


​Źródło przepisu: smakizycia.pl ("Pasztet świąteczny")

 
Notatki
* Wykorzystałam szynkę, którą miałam w zamrażarce, przy czym waga mięsa była już po odkrojeniu tłustych części.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze