Sposób przygotowania
Wieprzowinę oczyszczamy, zalewamy wodą (tylko d przykrycia) i powoli doprowadzamy do wrzenia. Po 10 min. dodajemy obrane i umyte warzywa, a także przyprawy. Gotujemy 30 min. Następnie dodajemy boczek i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 min.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa. Odkładamy do wystudzenia. W tym czasie podsmażamy krótko na maśle oczyszczone wątróbki i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Przez maszynkę do mielenia mięsa (o najmniejszych oczkach) przepuszczamy mięso, cebulę, odciśnięte bułki, marchewki, pietruszkę i ćwiartkę selera. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i wszystko dobrze mieszamy.
Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy mięsnej. Całość delikatnie, ale dobrze mieszamy.
Masę przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem.
Pieczemy przez ok. 1,5 godz. w 160oC
Źródło przepisu: smakizycia.pl ("Pasztet świąteczny")
Notatki
* Wykorzystałam szynkę, którą miałam w zamrażarce, przy czym waga mięsa była już po odkrojeniu tłustych części.