CIASTO:
Dodatkowo:
NADZIENIE:
NADZIENIE:
Kapustę opłukujemy i szatkujemy. Zalewamy wodą, tak, by lekko ją przykryła. Zagotowujemy.
Pieczarki obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy w niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, po czym dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podduszone pieczarki z cebulą dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, po czym dokładnie odcedzamy.
CIASTO:
Nagrzewamy piekarnik do 200oC.
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce wody. Dodajemy mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, śmietanę i sól. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon, jak roladę. Układamy łączeniem ku dołowi i lekko dociskamy nasz zwinięty wałek ciasta na całej długości by zrobił się bardziej płaski. Kroimy na kawałki ok 5cm.
Każdy kawałek kładziemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu 1jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem lub kminkiem.
Pieczemy ok. 40min.
Przepis na nadzienie pochodzi z: przepisu mojej babci na krokiety
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z: forum.montignac.com.pl (dział: małe dania i przekąski, wysłany 2006-01-03, przez: terenia)
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki