Pascha
Kategoria: Ciasta,Wielkanoc
Dodano: 31 października 2012
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko. Laskę wanilii rozciąć na pół, nożem wyskrobać zawartość i dodać do mleka, po czym włożyć także całą rozciętą wanilię.
Zagotować mleko i dodać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż całość podzieli się na ser i serwatkę. Odstawić do ostygnięcia.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy, z serwatki usunąć laskę wanilii i odcedzić. Pozostały na gazie ser maksymalnie odcisnąć (można zostawić na jakiś czas na sitku, by reszta cieczy skapała).
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do powstałego uprzednio sera dodajemy małymi porcjami masę z masła i ucieramy aż do uzyskania jednolitego kremu*. Na koniec dodać bakalie**, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego gazą.
Odstawić do lodówki, a gdy dobrze stężeje odwrócić do góry dnem na talerz.
Można udekorować migdałami, pomarańczami, truskawkami lub cytrynami - miejsce na radosną twórczość każdego z Was :)
Przepis pochodzi z : mojewypieki.blox.pl (z mikro zmianami)
Notatki
*(ja ucierałam w malakserze za pomocą mieszadła, można także wykorzystać mikser lub makutrę).
**morele suszone moczyłam przez noc, po czym odcisnęłam i pokroiłam w drobną kostkę. Migdały sparzyłam i obrałam ze skórki, po czym również pokroiłam, a z rodzynek i skórki zrezygnowałam, bo pierwszego za bardzo nie lubię, a o drugim zapomniałam i zostało na patelni :)
Pierwszy raz zrobiłam i pierwszy raz jadłam paschę.
Pokusiłam się by ją przygotować po przeczytaniu wpisu dorotus, bo skoro i ona robiła po raz pierwszy - i wyszło - to mnie ośmieliło bym i ja spróbowała. W smaku pascha jest bardzo delikatna. Z powodzeniem można dodać swoje ulubione bakalie, to z pewnością wzbogaci smak. Ja byłam zachwycona moimi ulubionymi kropkami wanilii na kremowym tle sera, a inni domownicy rozkoszowali się smakiem :)