Sposób przygotowania
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) mieszamy w misie. Odstawiamy na bok.
W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii (najłatwiej wymieszać je rózgą kuchenną lub widelcem). Całość wlewamy do składników suchych.
Dodajemy wodę mineralną i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Nie mieszamy masy, aż będzie miała gładką i jednolitą konsystencję - małe "kluchy" są ok. Ważne by składniki się w miarę połączyły, a mąka nie pływała na wierzchu, tylko była wmieszana w masę. (Jeśli całość zbyt ambitnie będziemy mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek, wówczas naleśniki/gofry wyjdą nam gumowate).
Patelnię smarujemy niewielką ilośicą tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę tak, by nasze naleśniki nie miały zbyt dużych rozmiarów (ok. 3 łyżki masy na naleśnika powinno wystarczyć). Smażymy na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron - zazwyczaj gdy zobaczymy bąbelki na powierzchni naszych naleśników, to znak, że można je obrócić na drugą stronę.
Wskazówki:
1) Istotne jest, by naleśniki smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem (ceramicznej, czy teflonowej) i używać bardzo mało oleju lub w ogóle z niego zrezygnować podczas smażenia.
2) Autorka przepisu radzi, by podczas smażenia nagrzać piekarnik do 80 - 100oC. Usmażone naleśniki można wówczas trzymać w ciepłym piekarniku do czasu, aż usmażymy pozostałą porcję. Dzięki temu wszyscy mogą usiąść razem do stołu i cieszyć się ciepłym posiłkiem.
Źródło przepisu: www.maplespice.com (tytuł: "Back to Basics - Pancakes and Waffles")