Paluszki z soli

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 20 sierpnia 2013

Moje odkrywanie ryb, ciąg dalszy. Tym razem ponownie sola, ale w innej odsłonie. Z panierką, smażona na głębokim tłuszczu, podana z sosem tatarskim.

Ponieważ sola przekonała mnie do siebie już dawno temu, wraz z pierwszym kęsem, to przepis ten nie czekał długo na realizację. Oto jest. Po prostu pycha!
Paluszki z soli
Składniki
Na paluszki z soli:
 
  • 2 filety z soli
  • sól
  • pieprz (czarny lub ziołowy)
  • cytryna
  • bułka tarta
  • mąka
  • 1 jajko
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

 

Na sos:

 

  • 1/2 filiżanki marynowanych borowików lub podgrzybków (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1/2 filiżanki obranych ogórków kiszonych (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 filiżanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego (może być czarny, świeżo zmielony)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

 

Paluszki z soli gotowe
Sposób przygotowania
Sos:

Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą i mieszamy.

Ryba:

Nagrzewamy olej (we frytkownicy lub garnku) do temp. ok. 180oC.

Filety opłukujemy i osuszamy.
Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie kroimy w poprzek na szerokie paski. Obtaczamy w mące tak, by były przykryte cienką warstwą mąki (nie za grubo), po czym maczamy w jajku i bułce tartej.

Smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu przez ok.3 min.

Podajemy ciepłe wraz z sosem tatarskim. Ja dodałam do całości smażone ćwiartki ziemniaków.


Przepis (nieco zmieniony) pochodzi z: kwestiasmaku.com
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze