Składniki
Składniki na ok. 12 sztuk:
- ok. 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej*
- 70 g cukru
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- nadzienie (u mnie konfitura owocowa)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder (do posypania gotowych pączków)
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn:
Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy 1/2 szklanki wody gazowanej i 3 czubate łyżki mąki (należy je odmierzyć z całej porcji przeznaczonej na pączki). Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko mieszamy przez ok. 10 min.
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste oprószamy je mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy, wałkujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. (można także podzielić ciasto na 12-15 równych kawałków. Z każdego wyciętego koła (lub kawałka) formujemy kulkę i odkładamy na blat oprószony mąką. Gdy wszystkie kulki będą gotowe przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażmy na głębokim tłuszczu.
Ważne aby tłuszcz był nagrzany do temperatury ok. 170oC. Należy także starać się utrzymywać tę temperaturę przez cały czas smażenia (dzięki temu unikniemy tego, by pączki były zbyt przysmażone lub surowe w środku). Podczas smażenia nie trzeba garnka przykrywać pokrywką.
Pączki smażymy najpierw z jednej strony, a następnie szybkim ruchem obracamy je na drugą stronę (ja używam do tego patyczków do szaszłyków).
Gotowe pączki wyciągamy łyżką cedzakową lub szczypcami kuchennymi i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po ostygnięciu pączki nadziewamy i oprószamy cukrem pudrem.
Składniki zaczerpnięte z: gotujzcukiereczkiem.pl (tytuł: "Pączki na wodzie gazowanej >>wegańskie<<")