Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i 3 łyżki mleka. Delikatnie mieszamy te składniki i odstawiamy na 10 -15 min w ciepłe miejsce.
Jajka roztrzepujemy w osobnej misce wraz z pozostałą częścią cukru i dodajemy do mieszanki z drożdżami. Następnie dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii i całość dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki.
Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na części - każda o wadze ok. 70 g. Z każdej części formujemy kulkę i odstawiamy na blachę oprószoną mąką. (Jeżeli ktoś nie ma wagi, alternatywnie: rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy koła szklanką o średnicy ok. 6-8 cm. Z każdego koła formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i odstawiamy na blachę oprószoną mąką). Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na tłuszczu (używam oleju rzepakowego) o temp. 180oC.
Po ostygnięciu nadziewamy i oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Nadzienie:
Żółtka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 50 ml mleka, mkę i ekstrakt z wanilii. Całość miksujemy.
W osobnym naczyniu zagotowujemy pozostałe 400 ml mleka. Do wrzącego mleka dodajemy masę żółtkową i dokładnie mieszamy. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy często mieszając, do momentu aż nieco zgęstnieje.
Przykrywamy folią tak, by dotykała ona masy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, można przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać pączki :)
Przepis na pączki pochodzi z: kulinarnamekka.com
Nadzienie: mojewypieki.com