Owsianka

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 20 lipca 2018
Owsianka to jedno z naszych ulubionych dań na śniadanie. Zwykle przygotowuję ją w te długie, leniwe poranki, gdy mamy dużo czasu, można na spokojnie nacieszyć się zapachem przygotowywanych dań, a samo śniadanie przedłużają i umilają nam rodzinne rozmowy i opowiadania. Potem jeszcze czas na kawę i można przeciągnąć poranek o kolejną cudowną, leniwą chwilę.
Latem dodaję owoce sezonowe, zimą - banany. Zawsze dosypuję orzechy laskowe i łyżkę miodu. Jest słodko i absolutnie pysznie :)
Owsianka
Składniki
Na 1 porcję:
  • ok. 1 szklanki mleka (można zrobić także na wodzie)
  • 5 łyżek owsianki
Opcjonalnie:
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść malin, borówek lub innych owoców sezonowych
  • łyżka ulubionego miodu
Owsianka gotowe
Sposób przygotowania
Płatki wsypujemy do niedużego garnuszka, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 min. (można przejść od razu do gotowania, ale ja wolę zawsze płatki nieco rozmiękczyć).

Nastawiamy na małym ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 5 min. na najmniejszym ogniu (aby tylko lekko bulgotały). Cały czas mieszamy. Jeśli uznamy, że mleka jest za mało, można troszkę dolać.

Przelewamy do miseczki, dodajemy ulubione dodatki (u mnie miód, orzechy i owoce).
Smacznego!
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze