Owocowa tarta biszkoptowa

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Tarta jest bardzo lekka. Masę i owoce można zastępować do woli więc z powodzeniem można wykorzystać bitą śmietanę. Ciasto nie jest kruche, a jak sama nazwa wskazuje - biszkoptowe, więc jest puszyste i delikatne.

Przepis idealnie nadaje się do wykorzystania formy na tartę owocówkę, czyli tej z lekko podniesionym dnem i właśnie ta forma była dla mnie inspiracją do znalezienia tego ciasta. Bo jak ktoś mnie obdaruje dwiema podobnymi formami, to muszę w nich coś upiec, bo inaczej nie byłabym sobą! Dzięki Tatku :D

P.S.
Na zdjęciach tarta zrobiona w tradycyjnej formie na tartę (co zrobiłam, to mi zjedli, więc pstryknęłam gdy tylko mogłam) :)
Owocowa tarta biszkoptowa
Składniki
BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 140g cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g przesianej mąki

MASA:
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki

Owoce wg uznania ( w tym przypadku truskawki)
Owocowa tarta biszkoptowa gotowe
Sposób przygotowania
CIASTO:

Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na tartę tzw. owocówkę (wygląda jak zwykła forma na tartę, tyle, że ma dno uniesione nieco do góry) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru i szczyptą soli.
W osobnym naczyniu żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę, a następnie dodać proszek do pieczenia. Połączyć obie masy delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem). Do całości przesiać mąkę i ponownie za pomocą łyżki utrzeć całość na jednolitą masę.
Przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 25 min. (do zarumienionej góry ciasta i suchego patyczka).

MASA:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Osobno wymieszać cukier, ekstrakt waniliowy i serek mascarpone po czym dodać ubitą kremówkę i wszystko wymieszczać delikatnie łyżką.

Na biszkopt (w dołek powstały z kształtu formy) wyłożyć łyżką krem, a na wierzch ułożyć owoce. Na koniec można przesmarować pędzelkiem tężejącą galaretkę. Zapobiegnie to szybkiemu wysychaniu owoców.

 
Owocowa tarta biszkoptowa
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 28
Ocena: 4.41
Komentarze
Komentarz
Ola recipe[napisał(a)]
dnia 12-06-2013
przepyszny, lekki biszkopcik :) ja natomiast krem robię budyniowy i również smakuje rewelacyjnie :)