Składniki
BISZKOPT:
- 3 jajka
- 140g cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g przesianej mąki
MASA:
- 1/2 kg serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki
Owoce wg uznania ( w tym przypadku truskawki)
Sposób przygotowania
CIASTO:
Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na tartę tzw. owocówkę (wygląda jak zwykła forma na tartę, tyle, że ma dno uniesione nieco do góry) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru i szczyptą soli.
W osobnym naczyniu żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę, a następnie dodać proszek do pieczenia. Połączyć obie masy delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem). Do całości przesiać mąkę i ponownie za pomocą łyżki utrzeć całość na jednolitą masę.
Przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 min. (do zarumienionej góry ciasta i suchego patyczka).
MASA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Osobno wymieszać cukier, ekstrakt waniliowy i serek mascarpone po czym dodać ubitą kremówkę i wszystko wymieszczać delikatnie łyżką.
Na biszkopt (w dołek powstały z kształtu formy) wyłożyć łyżką krem, a na wierzch ułożyć owoce. Na koniec można przesmarować pędzelkiem tężejącą galaretkę. Zapobiegnie to szybkiemu wysychaniu owoców.