Omleciki z truskawkami

Kategoria: Desery
Dodano: 08 lipca 2019
Zawsze widziałam je w cukierniach, a tym razem postanowiłam upiec sama. Ze zbioru przepisów wybrałam składniki i proporcje z których otrzymałam leciutkie, puszyste i pyszne ciasto. Nadzienie jest polem do popisu dla wyobraźni. Samym ciastem narobiłam wszystkim smaka i pozostało mi tylko na szybko ubić śmietanę z cukrem pudrem i dorzucić owoce. Oto i one - omleciki, języczki, naleśniczki... Jak zwał, tak zwał, ale i tak wszyscy wiedzą o co chodzi ;)
 
Omleciki z truskawkami
Składniki
Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 400 g śmietany kremówki (36%)
  • 4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać więcej)
  • owoce
Omleciki z truskawkami gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Blachy piekarnikowe (te duże, które są standardowymm wyposarzeniem piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ubijamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego (ewentualnie woreczka strunowego i obcinamy jeden brzeg). Na przygotowaną blachę wyciskamy koła o średnicy ok. 10 cm.

Pieczemy ok. 10 - 12 min. aż ciasto nabierze złotego koloru i zacznie się rumienić. Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie odczepiamy od papieru i ponownie zawijamy w papier, lecz tym razem tak, by z obu stron były przykryte papierem. Zapobiegnie to szybkiemu wysuszeniu ciasta i pozwoli potem ładnie zwinąć omlecik, bez kłopotów z pękaniem i łamaniem się ciasta.

Przygotowujemy masę:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Nadziewamy rękaw cukierniczy (lub woreczek strunowy z obciętym rogiem) śmietaną i wyciskamy ją na połowę omlecika. Układamy owoce i składamy ciasto na pół.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze