Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Blachy piekarnikowe (te duże, które są standardowymm wyposarzeniem piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ubijamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego (ewentualnie woreczka strunowego i obcinamy jeden brzeg). Na przygotowaną blachę wyciskamy koła o średnicy ok. 10 cm.
Pieczemy ok. 10 - 12 min. aż ciasto nabierze złotego koloru i zacznie się rumienić. Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie odczepiamy od papieru i ponownie zawijamy w papier, lecz tym razem tak, by z obu stron były przykryte papierem. Zapobiegnie to szybkiemu wysuszeniu ciasta i pozwoli potem ładnie zwinąć omlecik, bez kłopotów z pękaniem i łamaniem się ciasta.
Przygotowujemy masę:
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Nadziewamy rękaw cukierniczy (lub woreczek strunowy z obciętym rogiem) śmietaną i wyciskamy ją na połowę omlecika. Układamy owoce i składamy ciasto na pół.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.