Sposób przygotowania
Muszle:
Podgrzybki jeśli są świeżo zebrane oczyszczamy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
Jeśli korzystamy z grzybów suszonych, wówczas namaczamy je przez całą noc, a następnie postępujemy podobnie, czyli płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy ok. 10 min na średnim ogniu (należy uważać by się nie przypaliły). Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę i por, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż cebula się zeszkli na złoty kolor. Odstawiamy.
Makaron gotujemy ok. 12 min. w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Płuczemy.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC, a ugotowane muszle nadziewamy grzybami.
Sos:
W naczyniu z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Nie smażymy do zarumienienia lecz zaraz po połączeniu składników dodajemy małymi porcjami mleko intensywnie mieszając, by nie powstały grudki.
W kubku roztrzepujemy żółtko z dwoma łyżkami sosu, a następnie dolewamy do sosu. Całość chwilkę gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cała potrawa:
Sos wlewamy do żaroodpornego naczynia (ja użyłam formy keksówki), na wierz układamy muszle i całość zapiekamy ok. 15min
Przepis pochodzi z: gzikipyry.pl