Muffiny z porzeczkami

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 31 sierpnia 2013

Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne. Za to uwielbiam muffiny. Te wyrastają bez problemu, są wysokie i w środku lekko wilgotne. Dla mnie jest to jeden z przepisów po który sięgam, gdy nachodzi nas ochota na piknikowanie lub krótki wypoczynek w plenerze. Sprawdzą się także np. z jagodami.
Muffiny z porzeczkami
Składniki
Porcja na 12 muffinek:
 
  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. oleju
  • czerwone porzeczki (użyłam ok. 120g)
Muffiny z porzeczkami gotowe
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Przygotowujemy formę na 12 muffin (jeśli trzeba, wykładamy papilotkami).

 

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek, sól), a w drugiej mokre (mleko, jajka, olej). Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy tylko do ich połączenia (nie za długo).

 

Przekładamy masę do wcześniej przygotowanej formy i posypujemy porzeczkami*.

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25min, do suchego patyczka.

 

Po upieczeniu trzymamy je jeszcze ok 10 min. w piekarniku (wyłączonym), po czym wykładamy na kratkę do studzenia.

 

 

Przepis pochodzi z: kulinarnespotkania.blogspot.com

Notatki
* porzeczki można także zmieszać w cieście podczas łączenia wszystkich składników, wówczas nie będą z wierzchu takie wyschnięte
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze