Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.
Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy.
W osobnej misie ubijamy mikserem masło wraz z cukrem, aż będzie puszyste (ok. 3 min). Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilkę miksujemy.
Do mieszanki ubijanej mikserem dodajemy na przemian przesianą wcześniej mąkę i letnie mleko. Zaczynamy od mąki i na mące kończymy (najpierw dodajemy troszkę mąki, potem mleko, znów mąkę...).
Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką.
Masę przekładamy do przygotowanej formy. Na koniec posypujemy niewielką ilością cukru i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 30 min. do suchego patyczka i rumianego wierzchu.
Po upieczeniu muffinki studzimy ok. 15 min. w formie, po czym przenosimy na kratkę do studzenia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Źródło przepisu: cozyzottagecute.com (tytuł: Sugar-Topped Blueberry Muffins)