Muffiny z białym serem

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 09 marca 2013

Muffinki z tego przepisu przypominają mi drożdżówki z serem z tego przepisu. Są wilgotne w środku, ciasto mięsiste i nadzienie lekko słodkie. Wyrastają bez problemu, choć nieznacznie i jak to muffinki są łatwe w przygotowaniu.
Muffiny z białym serem
Składniki
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła (roztopić i ostudzić)
  • 1/2 szkl. mleka (o temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (o temp. pokojowej)
  • 2 jajka

Nadzienie:
  • 250g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy do smaku
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Przygotowujemy formę na muffiny, w razie potrzeby umieszczamy w niej papilotki.

W niedużym naczyniu mieszamy składniki suche, tj. mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, jogurt i jajka. Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy do uzyskania klejącej masy.

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko i cukier waniliowy i razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do papilotek nakładamy masę ciasta, na to masę serową i przykrywamy kolejną porcją masy ciasta. (Muffinki nieznacznie wyrastają, więc spokojnie można nałożyć ciasto wraz z nadzieniem nieco powyżej 3/4 wysokości papilotki).

Pieczemy 20-25min.


Przepis pochodzi z: jakomejabluszko.blogspot.com
Muffiny z białym serem
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 28
Ocena: 2.89
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 14-07-2014
Na 12 sztuk. Pozdrawiam
Komentarz
Anna recipe[napisał(a)]
dnia 09-07-2014
Forma na muffiny czyli 12 czy 18 szt? Pozdrawiam