Muffiny Wielkanocne
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Wielkanoc
Dodano: 27 marca 2013
Sposób przygotowania
Muffiny:
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formy na muffiny.
Składniki suche mieszamy razem, dodajemy kolejno składniki mokre za każdym razem dokładnie mieszając.
Napełniamy papilotki do połowy ich wysokości i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.20-30 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) o kształcie gwizdki i dekorujemy babeczkę. Na koniec wtykamy czekoladowe jajeczka.
Przepis na muffiny pochodzi z: ublizniaka.blogspot.com
Przepis na krem i pomysł dekoracji z: goodtoknow.co.uk (tytuł: vanilla easter cupcakes)
Notatki
*Krem z masła i cukru pudru robiłam po raz pierwszy i ilość cukru wydawała mi się w przepisie zbyt duża, toteż ją zmniejszyłam. Polecam jednak robić wg oryginału, ponieważ mój krem w konsystencji bardziej przypominał zważoną śmietanę, aniżeli jednolitą, gęstą masę. Ale w końcu praktyka czyni mistrza :)