Muffiny Wielkanocne

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Wielkanoc
Dodano: 27 marca 2013

Wielkanoc za kilka dni, więc najwyższy czas by na stronie zagościły przepisy świąteczne i kolorowo zdobione. W natłoku zajęć wrzucam przepis na jeden z szybszych wypieków, czyli muffiny. A dokładniej cupcake, bo z kremem. Niestety mój krem nie prezentuje się rewelacyjnie, co wynikało z chęci zmniejszenia ilości cukru, ale jak to się mówi "miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze" :)

Krem można dopasować dowolny, z powodzeniem może być to bita śmietana lub krem z mascarpone. Wariacji co do dekoracji i kremu może być zatem wiele.
 
Muffiny Wielkanocne
Składniki
Na muffiny:

Składniki suche:
  • 400g mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16g cukru waniliowego

Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Krem:

 

  • 80g masła
  • 250g cukru pudru
  • 25g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (typu light)

 

Dodatkowo:

  • ozdobne jajka czekoladowe

 

Muffiny Wielkanocne gotowe
Sposób przygotowania
Muffiny:

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formy na muffiny.

Składniki suche mieszamy razem, dodajemy kolejno składniki mokre za każdym razem dokładnie mieszając.

Napełniamy papilotki do połowy ich wysokości i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok.20-30 min. do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Krem:

Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) o kształcie gwizdki i dekorujemy babeczkę. Na koniec wtykamy czekoladowe jajeczka.


Przepis na muffiny pochodzi z: ublizniaka.blogspot.com
Przepis na krem i pomysł dekoracji z: goodtoknow.co.uk (tytuł: vanilla easter  cupcakes)
Muffiny Wielkanocne
Notatki
*Krem z masła i cukru pudru robiłam po raz pierwszy i ilość cukru wydawała mi się w przepisie zbyt duża, toteż ją zmniejszyłam. Polecam jednak robić wg oryginału, ponieważ mój krem w konsystencji bardziej przypominał zważoną śmietanę, aniżeli jednolitą, gęstą masę. Ale w końcu praktyka czyni mistrza :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 23-03-2015
A te nakrapiane jajeczka to czekoladowe cukierki, ktore sa szalenie popularne w krajach anglosaskich, szczegolnie w okolicach wielkanocy. Mozna je zamowic przez internet (te na zdjeciu to "mini eggs" firmy Cadbury). Jak wynajde je w polskim sklepie, to dam znac gdzie :) Przesylam kolorowe i wiosenne pozdrowienia :)
Komentarz
Kamila recipe[napisał(a)]
dnia 07-03-2015
Skąd takie nakrapiane jajeczka? :)