Muffiny piernikowe

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Pyszne, w smaku przypominające świąteczny piernik, a znacznie szybsze w przygotowaniu. Warto dodać trochę bakalii dla wzbogacenia smaku.
Ja zrezygnowałam z polewy czekoladowej, na rzecz szybszego w przygotowaniu kakaa.

W przepisie zmieniłam minimalnie ilość przyprawy korzennej - z dwóch na 1,5 łyżki, dzięki czemu smak korzenny jest zachowany, a nie jest zbyt intensywny.
Muffiny piernikowe
Składniki
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. miodu
  • czekolada na polewę (pominęłam)
Sposób przygotowania
Składniki suche czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę i sodę mieszamy w jednej misce. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre tj. jajka, olej, mleko i miód. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu naczyń i mieszamy wszystko razem.

Do formy na muffiny wkładamy papilotki, a jeśli korzystamy z silikonowych foremek wówczas należy je wysmarować tłuszczem.
Foremki napełniamy niemal po brzegi, tak, by cała masa została podzielona na 12 porcji.

Pieczemy ok. 20 min. w 200oC.
Po tym czasie upewniamy się czy są już upieczone wbijając drewniany patyczek.

Gdy ostygną można polać je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Przed podaniem należy odczekać aż czekolada zastygnie.


Przepis pochodzi z: kulinarne.info
Muffiny piernikowe
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 3.63
Komentarze
Komentarz
Gosia recipe[napisał(a)]
dnia 28-09-2024
Muffinki wyszły pyszne. Nam z tej porcji ciasta wyszło 15 sztuk. Na pewno jeszcze zrobię . Brane są pod uwagę gdy będę piec do przedszkola synka na jego urodziny.☺️