Muffiny kakaowe

Kategoria: Muffiny i ciasteczka
Dodano: 05 grudnia 2012
Muffinki wykorzystałam jako bazę do muffinów - reniferów. Są bardzo kakaowe, mają konsystencję i smak jak kakaowa babka. Lekko wilgotne w środku, z drobinkami czekolady, które wzmacnają kakaowy smak.
Muffiny kakaowe
Składniki

Przepis na 12 sztuk muffinów.

 

Składniki suche:

 

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20g czekolady mlecznej (pokroić w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru pudru

 

Składniki mokre:

 

  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1-2 krople aromatu arakowego
Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

 

Do dużego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy.

 

W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre.

 

Do suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy wszystko razem do uzyskania kleistej masy.

Napełniamy papilotki równomiernie i wstawiamy do piekarnika.

 

Pieczemy ok. 25min (do suchego patyczka).

 

 

Przepis na muffiny zaczerpnęłam z:

sprawdzoneprzepisy.pl (tytuł: muffiny kakaowe, autor przepisu: madzia)
Muffiny kakaowe
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE