Muffiny kakaowe - renifery

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 06 grudnia 2012

Pierwszy świąteczny akcent w tym roku. Z okazji Mikołajek rodzinka reniferów, w tym ten najbardziej rozpoznawalny - Rudolf :)
Dużo radości z przygotowań, a jeszcze więcej z jedzenia.  Można także wykorzystać sam przepis na muffiny, bez dekoracji.
Muffiny kakaowe - renifery
Składniki

Przepis na 12 sztuk muffinów.

 

MUFFINY:

Składniki suche:

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20g czekolady mlecznej (pokroić w drobną kosteczkę)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru pudru

 

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1-2 krople aromatu arakowego

 

POLEWA:

  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek mleka*
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • precelki (jak paluszki)
  • M&M (te bez orzeszka)
  • żel spożywczy do pisania
  • małe biszkopty
  • lukier plastyczny biały
Muffiny kakaowe - renifery gotowe
Sposób przygotowania

MUFFINY:

 

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

 

Do dużego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy.

 

W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre.

 

Do suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy wszystko razem do uzyskania kleistej masy.

Napełniamy papilotki równomiernie i wstawiamy do piekarnika.

 

Pieczemy ok. 25min (do suchego patyczka).

 

POLEWA:

 

Wszystkie składniki mieszamy razem.

 

WYKONANIE RENIFERKÓW:

 

Z gotowego lukru plastycznego odrywamy małe kawałki i robimy z nich 24 kulki – na oczka.

Z M&M'sów wybieramy brązowe lub czerwone draże.

 

Zimne muffiny odwracamy do góry nogami i maczamy ich wierzch w polewie. Nadmiar ściągamy nożem, a resztę rozsmarowujemy po całej powierzchni góry muffinki. Nakładamy biszkopt, dwa precelki – rogi, dwie kuleczki z lukru – oczka. M&M po stronie literki smarujemy małą ilością polewy i przyklejamy na biszkopcie jako nosek. Na koniec malujemy żelem jadalnym źrenicę na białych kulkach.

 

Tak postępujemy z każdą muffinką.

 

 

Przepis na muffiny zaczerpnęłam z:

sprawdzoneprzepisy.pl (tytuł: muffiny kakaowe, autor przepisu: madzia)

Przepis na polewę z:

www.skinnytaste.com (tytuł: Rudolph the Red Velvet Cupcake, wpis z 15 grudnia 2011)

Inspirację na dekorację z:

sherrirodell.blogspot.com Tytuł: Rreindeer Games with the Girls Scouts, wpis z 12 grudnia 2011)**

Muffiny kakaowe - renifery
Notatki

*w oryginale podano 3 łyżki chudego mleka, ale mi polewa wyszła dopiero po dodaniu pięciu (użyłam mleko z zawartością 3,2% tłuszczu)

 

**Zamiast gotowego lukru plastycznego można użyć białe dropsy, źrenice można zrobić z masy lub roztopionej czekolady, a biszkopty - jeżeli nie znajdziecie odpowiednio małych - można zastąpić ciasteczkami z małych markizów. Mi udało się małe biszkopty nabyć dopiero w dniu pieczenia muffinów. Wcześniej nigdzie nie mogłam kupić małych, były tylko duże, średnicy prawie całej muffiny, więc zaopatrzyłam się także w markizy z jasnym ciasteczkiem i byłam gotowa je rozbierać na części by wykorzystać przy robieniu reniferów :)

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 4.83
Komentarze