Mrówkowiec

Kategoria: Ciasta
Dodano: 12 stycznia 2013

Przepis jest bardzo prosty. Jeśli margaryna i jajka są o temp. pokojowej, to chyba nie ma tu czego zepsuć. Jest to jeden z pierwszych przepisów, które wykorzystałam ucząc się piec ciasta jako nastolatka i zawsze mi wychodził. Ciasto jest lekko wilgotne, pyszne... Czas przygotowania jest dosyć krótki. Polecam początkującym i nie tylko.
Składniki
  • 250g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 2 szkl. maki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy - kilka kropel
  • 3/4 - 1 szkl. suchego maku
Mrówkowiec gotowe
Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę keksówkę o wymiarach ok. 24x14cm natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką.

 

Margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dalej ucierając dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Pod koniec ucierania zmniejszamy obroty miksera na średnie, dodajemy olejek migdałowy i wsypujemy suchy mak.

 

Miksujemy dalej na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika.

 

Pieczemy ok. 1h – do suchego patyczka.

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 12
Ocena: 4.17
Komentarze
Komentarz
Marzena recipe[napisał(a)]
dnia 16-02-2024
Można dodać mokry mak z puszki?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-03-2015
Paulo, mozesz z powodzeniem zastapic maslo margaryna. Pozdrawiam :)
Komentarz
paula recipe[napisał(a)]
dnia 06-03-2015
Moze byc maslo zamiast margaryny?
Komentarz
Gosia recipe[napisał(a)]
dnia 23-12-2014
bardzo dobre i szybkie do zrobienia ciasto Corka bardzo lubi
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 18-12-2013
Bardzo się cieszę, smacznego :)
Komentarz
kacper recipe[napisał(a)]
dnia 18-12-2013
fajne ciasta bardzo mi smakuje