Przepis na 26 sztuk.
CIASTO:
KREM PATISSIERE:
W średnim garnku umieszczamy: wodę, mleko, sól, cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na mały. Dodajemy mąkę i mieszamy wszystkie składniki (ok. 3 min.) aż powstanie gładka, jednolita masa, która podczas mieszania będzie się odklejała z łatwością od garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC.
Gdy masa trochę ostygnie dodajemy kolejno jajka, a po dodaniu każdego, masę dokładnie mieszamy (można miksować na małych obrotach, końcówkami do ciasta drożdżowego).
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kształty nieco mniejsze niż piłeczka pingpongowa.
Pieczemy ok. 10-15 min.
KREM PATISSIERE (najlepszy z przetestowanych przeze mnie):
Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy do czasu aż masa będzie jednolita (ubijamy 3-5 minut). Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem mieszamy.
W między czasie doprowadzamy mleko do wrzenia.
Gorące mleko wlewamy małym strumieniem do masy żółtkowej i dokładnie mieszamy.
Całość zagotowujemy i od momentu gdy zacznie wrzeć, gotujemy ok.2-3 min.
Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia (należy dokładnie przykryć, by nie utworzył się kożuch).
Gdy masa będzie chłodna dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę ekstraktu z wanilii – krótko i na małych obrotach miksujemy całość.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania lub z tylką z małym otworkiem i wypełniamy środek każdego ptysia.
Przepis na ciasto pochodzi z: aliner.blox.pl (wpis z 01 sty. 2012)
Przepis na krem pattisiere (za książką Julii Child) z: ziolkowkuchni.blogspot.com (wpis z 10 sier. 2012)
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki