Sposób przygotowania
Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140oC.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i sokiem z cytryny. Następnie małymi porcjami wsypujemy cukier, po dodaniu każdej porcji dokładnie wszystko miksujemy.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyciskamy kształty przypominające kubeczek - dno i niewysokie ścianki - jak na ostatnim zdjęciu.
Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 1 - 2h*
Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Uwaga by nie zrobił się serek :)
Do środka wystudzonych bez nakładamy bitą śmietanę, a na wierzch układamy świeże owoce.
Notatki
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Czasem bezy są już gotowe po 45min, moje dopiero po 2h. Najlepiej jest po ok. 1h wyjąć jedną bezę i skosztować.