Mini pączki serowe

Kategoria: Desery
Dodano: 31 grudnia 2013

Jeszcze przed Nowym Rokiem wrzucam na szybko przepis. Pączusie jak sama nazwa wskazuje są małe, oprócz tego delikatne i trudno się od nich oderwać. Bez nadzienia, ale jak się ktoś uprze, to można i nadziać (po usmażeniu).

Przy okazji życzę wszystkim dużo zdrowia, wspaniałej zabawy, rozsądku przy odpalaniu petard i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!
Składniki
  • 1/2 kg twarogu*
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • 290g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Mini pączki serowe
Sposób przygotowania
Twaróg mielimy dwukrotnie i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto.

Formujemy kulki o podobnej wielkości i smażymy na rozgrzanym do 180oC tłuszczu na złoty kolor (pączki zwykle jak zarumienią się z jednej strony, to obracają się na drugą, ale warto dopilnować i w razie potrzeby obrócić je samemu).

Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy pączki będą już zimne obtaczamy je w cukrze pudrze, lekko otrzepujemy i ... można się zajadać.


Źródło przepisu: slodkiefantazje.pl (tytuł: pączuszki serowe)
Notatki
* Można użyć gotowego, mielonego twarogu. W takim wypadku masa będzie dużo rzadsza i aby można było formować kulki, trzeba będzie dodać więcej mąki (całkiem sporo). Warto jednak starać się dodać jej jak najmniej, bo im więcej mąki, tym twardsze będą nasze pączki.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

Sok malinowy

kategoria Domowej roboty

Babka na żółtkach

kategoria Ciasta,Wielkanoc

OSTATNIO SKOMENTOWANE