Sposób przygotowania
Twaróg mielimy dwukrotnie i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy kulki o podobnej wielkości i smażymy na rozgrzanym do 180oC tłuszczu na złoty kolor (pączki zwykle jak zarumienią się z jednej strony, to obracają się na drugą, ale warto dopilnować i w razie potrzeby obrócić je samemu).
Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy pączki będą już zimne obtaczamy je w cukrze pudrze, lekko otrzepujemy i ... można się zajadać.
Źródło przepisu: slodkiefantazje.pl (tytuł: pączuszki serowe)
Notatki
* Można użyć gotowego, mielonego twarogu. W takim wypadku masa będzie dużo rzadsza i aby można było formować kulki, trzeba będzie dodać więcej mąki (całkiem sporo). Warto jednak starać się dodać jej jak najmniej, bo im więcej mąki, tym twardsze będą nasze pączki.