Mini babeczki obtaczane cukrem cynamonowym
Kategoria: Ciasta,Muffiny, ciasteczka, babeczki,Wielkanoc
Dodano: 11 kwietnia 2019
Składniki
Przepis na ok. 28 małych babeczek (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
- 480 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 230 g masła
- 430 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
Po upieczeniu:
- 100 g masła
- szklanka cukru
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na babeczki natłuszczamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową przesiewamy przez sito i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem przez ok. 5 min). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu wszystkich jaj dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Na koniec na przemian dodajemy przesianą mąkę i maślankę, cały czas ucierając masę.
Gotową masę przekładamy do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20-30 min. (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe (ale już nie gorące) wyjmujemy je z formy.
Mało roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem w osobnej miseczce.
Ciepłe babeczki smarujemy za pomocą pędzla roztopionym masłem i obtaczamy w przygotowanym przez nas cukrze cynamonowym.
Źródło przepisu: onesweetappetite.com (tytuł: "Snickerdoodle Cake").