Gdy wyrabiamy ciasto ręcznie:Do mąki dodajemy drożdże i mieszamy. Do tego dodajemy pozostałe skłądniki i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji (ok. 10 min.), a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 45 min - 1h (do podwojenia objętości). Dalej postępujemy według wskazówek poniżej.
Gdy wyrabiamy ciasto mikserem:Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, a następnie miksujemy hakiem do ciasta drożdżowego, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (ok. 5 min.). Następnie odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min - 1h (do podwojenia objętości). Dalej postępujemy według wskazówek poniżej.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 lub 16 części (ja podzieliłam na 12). Każdą z nich formujemy w kulkę i odstawiamy na blachę o wymiarach ok. 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy troszkę miejsca. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Wskazówka:
jeżeli chcemy aby bułeczki były takich samych rozmiarów, można je zważyć.
Piekarnik nagrzewamy do 185
oC.
Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym wraz z łyżką mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
Jeżeli podczas pieczenia zauważymy, że buły zaczynają być z wierzchu zbyt mocno wypieczone, pomimo, iż czas pieczenia nie dobiegł końca, wówczas można je wyjąć, szybciutko owinąć górę blachy folią aluminiową i dopiec do końca.
Przechowywanie ciasta w lodówce:
Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ich w jedolite ciasto, umieszczemy je w dobrze natłuszczonym, szczelnie zamkaniętym pojemniku i wkładamy do lodówki na co najmniej 8h. Tak przygotowane ciasto można przechowywać do 5-ciu dni.
Gdy będziemy chcieli upiec bułeczki, ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na wybraną ilość porcji, formujemy kulki i pozostawiamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) do wyrośnięcia na ok. 1h. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy według wskazówek z powyższego przepisu.
Mrożenie:Gotowe, zagniecione ciasto, podzielone na wybraną ilość porcji i uformowane w bułki umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i mrozimy. Gdy będziemy chcieli je upiec, wyjmujemy je z zamrażarki w dniu pieczenia, odstawiamy do całkowitego odmrożenia, a następnie do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość, pieczemy wg powyższego przepisu.
Źródło przepisu: whatscookingamerica.net