Makaroniki z masą kawową

Kategoria: Desery
Dodano: 31 grudnia 2012

Pierwszy raz wykonałam makaroniki i muszę powiedzieć, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Poszukałam w internecie wskazówek, poczytałam i wyszły całkiem nieźle.
Do mistrzostwa to im daleko, ale jak na pierwszy raz jestem usatysfakcjonowana i osławioną, oczekiwaną "falbanką", no i przede wszystkim smakiem. Myślę, że na następny rzut pójdą truskawkowe :)
Makaroniki z masą kawową
Składniki
  • 90g białek
  • 60g drobnego cukru
  • 160g cukru pudru
  • 90g migdałów*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

MASA:

  • 1 białko
  • 25g cukru
  • 85g masła
  • łyżka kawy rozpuszczalnej**
Sposób przygotowania

Przed właściwym przygotowaniem:

 

Białka starannie oddzielić od żółtek i przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce przez 3-5 dni . Najlepiej, jeśli będą przykryte folią spożywczą, w której będą zrobione małe dziurki.

 

W dniu pieczenia:

 

Migdały mielimy na proszek. Przygotowujemy dużą, płaską blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia. Warto też przygotować podkładkę pod papier – dużą kartkę na której będą narysowane 4cm koła w odstępie ok. 3 cm (ułatwi to późniejsze wyciskanie równych, okrągłych kształtów, po czym podkładkę wyjmujemy).

 

Nagrzewamy piekarnik 140oC.

 

Przechowane przez kilka dni białka ubijamy z sokiem z cytryny. Gdy będą już lekko ubite dodajemy połowę cukru,a pod koniec ubijania, gdy piana jest już bardzo sztywna dodajemy drugą połowę cukru i jeszcze chwilę miksujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Całkowity czas ubijania powinien wynosić ok. 5 min.

 

Do ubitych białek dodajemy porcjami migdały (dobrze jest podzielić je na 3 porcje) i mieszamy (do mieszania najlepiej sprawdza się silikonowa łopatka z miękką końcówką – taka do wybierania masy). Następnie małymi porcjami dodajemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o szer.1 cm. Wyciskamy okrągłe kształty (o wielkości narysowanych kółek) na wcześniej przygotowaną blachę.

 

Wyciągamy podkładkę z kołami i pieczemy przez 10 min. Następnie podwyższamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze przez 5 min.

 

Ostudzone przekładamy masą.

 

Masa:

 

Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kawę przecieramy przez sitko, aby była bardzo drobna.

 

Białko ubijamy na parze, a pod koniec ubijania dodajemy cukier w dwóch porcjach. Ściągamy z ognia i jeszcze przez chwilę miksujemy. Dodajemy roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodajemy kawę, mieszamy i odstawiamy na 10 min. do lodówki.

 

Rękaw cukierniczy napełniamy masą i wyciskamy na jedną połówkę ciasteczka, przykrywamy drugią. Smacznego :)

 

 

Przepis pochodzi z: http://sweet-art-sweet.blogspot.com (makaroniki z kremem z białek)

Notatki

* kupuję migdały mielone (na proszek), można je również zmielić samemu (np. w młynku do kawy) ze skórką – wówczas wyjdą z ciemnymi kropeczkami, tak jak wygląda masa z ziarenkami wanilii, lub zmielić bez skórki – wówczas kolor będzie jednolity, bez kropek

 

**w oryginalnym przepisie nie było kawy, ja natomiast postawiłam na wyraźny kawowy akcent

 

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze