Self rasing flour to częsty składnik przepisów anglojęzycznych. Początkowo próbowałam używać tej mąki przygotowanej z proporcji: 150g mąki, 1 łyżeczka sody i tyleż samo proszku. Niestety efekty nie były najznakomitsze, powiedziałabym, że ... żałosne :)
Proporcje zatem nieco zmieniłam i z pełną satysfakcją mogę powiedzieć, że tym razem muffiny i babeczki wychodzą super. Przepis na tę mąkę pojawia się na wielu blogach i stronach, m.in. mojewypieki.pl i mojekucharzenie.blox.pl
Składniki
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, całość przesiewamy trzykrotnie. Przechowujemy w szczelnym zamknięciu w suchym i ciemnym miejscu.