Mąka self-rasing

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 kwietnia 2013

Self rasing flour to częsty składnik przepisów anglojęzycznych. Początkowo próbowałam używać tej mąki przygotowanej z proporcji: 150g mąki, 1 łyżeczka sody i tyleż samo proszku. Niestety efekty nie były najznakomitsze, powiedziałabym, że ... żałosne :)

Proporcje zatem nieco zmieniłam i z pełną satysfakcją mogę powiedzieć, że tym razem muffiny i babeczki wychodzą super. Przepis na tę mąkę pojawia się na wielu blogach i stronach, m.in. mojewypieki.pl i mojekucharzenie.blox.pl
 
Składniki
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
Mąka self-rasing gotowe
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, całość przesiewamy trzykrotnie. Przechowujemy w szczelnym zamknięciu w suchym i ciemnym miejscu.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze