Pierwszy z wpisów z serii jak zrobić coś samemu. I nie mam tu na myśli ciasta, czy domowego obiadu, a półprodukt, coś, co może posłużyć do dalszych przepisów. Pomysłów przybywa, część już jest zrealizowana, tylko czasu jakoś brakuje na dodanie wszystkiego na stronę.
Serię produktów "domowej roboty" otwiera majonez. Jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, bo w podstawowej wersji wystarczą jajka, sól, pieprz i cytryna. Ilość składników można w pewnym stopniu modyfikować, robiąc majonez pod swój gust i smak.
Ja zaczęłam od majonezu z samych żółtek, kolejny będzie z całych jajek. Zapraszam na c.d. :)
Składniki
4 żółtka (z jaja kurzego)
1 łyżeczka musztardy
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu (czarnego lub ziołowego)
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania
Żółtka miksujemy z solą i pieprzem na gęstą masę. Następnie dodajemy ocet, sok z cytryny i musztardę. Ponownie wszystko mieszamy.
Na koniec dodajemy olej - od jego ilości zalezy konsystencja majonezu. Et viola :)