Majonez z żółtek

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 marca 2013

Pierwszy z wpisów z serii jak zrobić coś samemu. I nie mam tu na myśli ciasta, czy domowego obiadu, a półprodukt, coś, co może posłużyć do dalszych przepisów. Pomysłów przybywa, część już jest zrealizowana, tylko czasu jakoś brakuje na dodanie wszystkiego na stronę.

Serię produktów "domowej roboty" otwiera majonez. Jest szybki w przygotowaniu,  nie wymaga wielu składników, bo w podstawowej wersji wystarczą jajka, sól, pieprz i cytryna. Ilość składników można w pewnym stopniu modyfikować, robiąc majonez pod swój gust i smak.

Ja zaczęłam od majonezu z samych żółtek, kolejny będzie z całych jajek. Zapraszam na c.d. :)
Składniki
  • 4 żółtka (z jaja kurzego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu (czarnego lub ziołowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Majonez z żółtek gotowe
Sposób przygotowania
Żółtka miksujemy z solą i pieprzem na gęstą masę. Następnie dodajemy ocet, sok z cytryny i musztardę. Ponownie wszystko mieszamy.

Na koniec dodajemy olej - od jego ilości zalezy konsystencja majonezu. Et viola :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 2
Komentarze