Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną namoczyć, opłukać, poszatkować i włożyć do garnka. Kapustę białą umyć, poszatkować i dołożyć do kiszonej. Całość zalać wodą na tyle, by woda lekko przykryła kapustę. Podczas gotowania przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym (można dodać kminek). Gotować aż będzie pół miękkie.
Międzyczasie pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z odrobiną oleju. Cebulę posiekać i dodać do pieczarek. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wszystko razem dusić przez chwilkę na małym ogniu, po czym dodać pokrojony koperek i dusić aż grzyby będą miękkie (w razie potrzeby dodać troszkę wody). Można dodać kostkę rosołową lub całość gotować w malej ilości bulionu warzywnego (polecam druga wersję). Dodać do kapusty.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, gotowy dodać do kapusty i dusić jeszcze chwilkę na małym ogniu, często mieszając.
Podawać ciepłe.