Łatwe i szybkie ciasto z rabarbarem

Kategoria: Ciasta
Dodano: 26 czerwca 2013


Sezon na rabarbar już dawno rozpoczęty, więc i ja (choć z drobnym poślizgiem) nadrabiam rabarbarowe zaległości. Był kompot, swoją drogą może i dział kompotów kiedyś tu zagości, więc i pora na ciasta. Jedno upieczone, i właśnie wstawione na stronę, kolejne już w przygotowaniu. No w każdym razie w planach, bo świeża porcja rabarbaru już czeka na kuchennej szafce.

Ciasto jest bardzo proste, nie wymaga większych umiejętności w pieczeniu, co nadrabiamy ilością proszku do pieczenia, a i czasu dużo nie trzeba, żeby je przygotować.

Polecam na ciepłe dni, na szybko i smacznie :)

 

Składniki
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 16g proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 500g rabarbaru
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Łodygi rabarbaru myjemy, oskrobujemy z wierzchniej "skórki" i kroimy w małą kostkę. Odstawiamy.

Jajka ubijamy z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy małymi porcjami mąkę, proszek do pieczenia i olej. Gdy masa będzie jednolita, a składniki dobrze połączone dodajemy rabarbar i całość mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (ok. 23x33cm) i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok.40 min.


Przepis zaczerpnięty z: kulinarnespotkania.blogspot.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Owsianka

kategoria Coś na ząb

Bulion drobiowy

kategoria Zupy

Zupa pomidorowa

kategoria Zupy

Dżem truskawkowy

kategoria Przetwory,Domowej roboty

OSTATNIO SKOMENTOWANE