Łatwe ciasto z czereśniami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 24 lipca 2014

Ucierane ciasta zwykle są dosyć łatwe w przygotowaniu i raczej nie nastręczają większych problemów. Tak jest i w tym przypadku. Ciasto robi się stosunkowo szybko, ładnie wyrasta, nie jest zbyt suche i dla mnie było wspaniałym rozwiązaniem na letni popołudniowy deser.
Łatwe ciasto z czereśniami
Składniki
  • ok. 200 g czereśni lub wiśni
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowujemy formę (użyłam formę na tartę o średnicy 28cm) - smarujemy ją tłuszczem i lekko obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170oC.

Wiśnie/czereśnie opłukujemy, przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek (i ogonków). Odkładamy.

Mało miksujemy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas mieszając wbijamy kolejno po jednym jajku. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilkę.

Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki, a na wierzch ciasta układamy owoce przekrojonym środkiem ku górze.

Pieczemy ok. 35 min. do suchego patyczka i zarumienionego wierzchu.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze na 10-15 min. w uchylonym i wyłączonym piekarniku. Po tym czasie ostrożnie przenosimy na kratkę do studzenia.



Źródło przepisu: zpierwszegotloczenia.pl (tytuł przepisu: "Szybkie ciasto z czereśniami >lub innymi ulubionymi owocami<")
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 3.67
Komentarze